Mennyi vizet spórolhatunk meg, ha fűből készült papírt használunk a hagyományos, csak fából készült papír helyett?

A papír készítéshez először az alapanyagból pépet készítenek. 1 tonna fűből készült pép előállításához összesen 2 l víz felhasználására van szükség, míg 1 tonna fából készült péphez 6.000 l vízre!!!

Habár a hatalmas különbség megdöbbentő, és rögtön érezzük, hogy milyen nagy terhet jelent a környezetünkre a hagyományos papír gyártása, nézzük meg ezt egy hétköznapi példán keresztül is.

Ha egy családban átlagosan hetente 3x mosnak, akkor egy év alatt az 156 mosást jelent (3 x 52 hét). Egy átlagos, modern mosógép vízfelhasználása 35-80 l /mosás. Példánkban vegyük 50 l víz használatot egy mosáshoz. Természetesen régi mosógépeknél egy sokkal több.

156 x 50 = 7.800 l vizet használunk tehát egy év alatt csak arra, hogy tiszta ruhákban járjunk.

Ebből a mennyiségű vízből 3.900 x 1 tonna fűpépet tudnánk előállítani Hagyományos papírgyártás esetében ez a vízmennyiség mindössze 1,3 tonna fapép készítésére lenne elegendő…

Víz nélkül nincs élet, a víz létfontosságú szükségletünk. Óvjuk a Föld véges vízkészletét fű alapú papírtermékek vásárlásával, hogy egy zöldebb bolygót hagyjunk a jövő generációinak!

Hasonló cikkek