Tudtad, hogy a kaszált fű NEM hulladék? Mi papírt készítünk belőle!!!

Mire használjuk a füvet? Elsősorban a növényevő állatok táplálására.  A mezőgazdasági termelésből ideiglenesen vagy végleg kivont területeken növő fűféléket folyamatosan nyírni, vágni kell. Az így felhalmozódó hatalmas mennyiségű széna praktikus felhasználása már régóta foglalkoztatja a szakembereket. Ezért született az az innovatív ötlet, hogy a fű magas cellulóztartalmát kihasználva helyettesítheti a papírgyártás során felhasznált famennyiség egy részét. Az így előállított fűpapír kevesebb víz és energiafelhasználással készül, mint a hagyományos papír. Fűpapírnak nevezzük azt a papírt, aminek a fűtartalma eléri a 10-60%-ot.

A fűpapír használatának előnyei:

  • A fű levágása után a gazdanövény újratermeli magát és nem pusztul el, mint egy kivágott fa.
  • A fű folyamatosan nő, évente többször kaszálható, levágható.
  • Radikálisan csökken a környezetszennyezés a rövid szállítmányozás miatt is. A kaszált fű szállítása a papírgyárba a környező farmokból történik és nem távoli földrészekről. Radikálisan csökken a hosszú szállítmányozás hiánya miatt a környezetszennyezés. Átlagosan maximum 50 km-es távolságból kerül a feldolgozó gyárakba a széna, míg a kivágott fákat akár több ezer kilométerről utaztatják a feldolgozás helyszínére, gyakran több szállítmányozási módot is igénybe véve, vízi-, vasúti- és közúti fuvarozást is.
  • 100% -ban lebomlik a fűpapír és a belőle készült ajándéktasak, doboz és csomagolópapír is
  • A papírgyártáshoz felhasznált füvet nem „termelik”, tulajdonképpen a parlagon lévő földekről takarítják be. 100% hulladékból lesz 100%-os nyereség!
  • A fű nem tartalmaz lignint és gyantát, ezért nincs szükség vegyszerek használatára a papírgyártás során
  • 1 tonna fűpép előállításához összesen 2 liter víz szükséges, míg ahhoz, hogy 1 tonna fapépet kapjunk 6.000 liter vizet használunk fel!
  • Jelentősen kevesebb a fűpapír előállítása során az energiafelhasználás: 1 tonna fűpéphez 137 kWh energiát, míg ugyanennyi fapéphez 5000 kWh energia felhasználása szükséges.
  • Papíralapú termékeinknél már évek óta csak olyan alapanyagot használunk, ami az FSC (Forest Stewardship Council – Felelős Erdőgazdálkodás Tanács) által minősített erdőgazdaságokból származik. Az FSC minősítés garantálja a felhasználóknak, hogy az adott termékhez felhasznált fa alapanyag megfelel a környezettudatos termelés, gyártás szigorú feltételeinek, a kivágott fák helyére újakat ültettek. Szakembereink azonban az iparágunk jövőbeli felelősségteljes, környezettudatos fejlődését abban látják, ha minél több alternatív növényi alapanyag kerül felhasználásra a hagyományos papírgyártás helyett. A mókusok a kivágott fák ágain már nem tudnak ugrálni, nem fészkelnek a madarak a nemlétező erdőkben, de a nyírt füvön boldogan hancúroznak az erdei állatok is!

Hasonló cikkek